Tuesday, October 11, 2016

Šta je Ekadaši?

Šta je Ekadaši?




Ekadaši (sanskrit -. "Jedanaest") je jedanaesti dan (tithi) nakon punog meseca i mlađaka svakog lunarnog meseca u hinduističkom kalendaru. U hinduizmu i džainizamu Ekadaši dani se smatraju naročito povoljnim za obavljanje askeze ili posta. U dane Ekadaši posti se ili potpuno ili se samo suzdržava od mahunarki. Od posebne važnosti je duhovno značenje Ekadašija.


Na Ekadaši se suzdržava od jedenja žitarica i mahunarki, a uz posebne napore u duhovnoj praksi. Praktikovanje duhovnih askeza tokom Ekadašija pomože duši da postigne oslobođenje od ciklusa rođenja i smrti (samsara). Osim toga, Ekadaši pomaže očišćenju na fizičkom, psihičkom i duhovnom nivou. Ayurvedska medicina preporučuje post za održavanje i poboljšanje zdravlja, post na Ekadaši sprečava i leči mnoge bolesti.

Pridržavanje pravila Ekadaši posta je jedan od vedskim spisima utvrđenih obreda čišćenja stvorenih za duhovni rast čoveka. Praktikovanjem posta stiče se Božja naklonost i oslobodjenje od iluzije materijalnog postojanja. Ekadaši sila je toliko velika da je konstantni post ovih dana može dovesti do oslobođenja od ciklusa samsare indivuduuma. Stoga se Ekadaši ponekad naziva "najbolja od svih mogućnosti."


Pravila poštovanja Ekadašija


Najbolji Ekadaši post je potpuna apstinencija od hrane i pića. Onome za koga to nije moguće, preporučuje se jesti samo hranu koja ne sadrži žitarice i mahunarke, a po mogućnosti jesti samo jednom u popodnevnim satima. Ovaj obrok se zove nakta (večera). Može se sastojati od bilo kojeg korena, ( osim cvekle ) voća, vode, mlečnih proizvoda, oraha, šećera i svog povrća ( osim gljiva) . Na Ekadaši treba pokušati jesti i piti ne više od jednom. U jednom od tekstova Krišna kaže Ardžuni da onaj ko u potpunosti posti na Ekadaši, dobiće nagradu u celosti, a onaj ko uzima naktam - će dobiti samo pola.

Svakako treba piti dosta vode jer se tokom posta telo 'pere' iznutra, na ćelijskom nivou. Pošto ima ljudi koji nemaju naviku da piju vodu, za njih je bitno da piju biljne čajeve.

Da bi dobili punu korist iz duhovnog posta treba izbegavati spavanje za vreme dana , brijanje, mazanje uljem, korištenje betel oraha, pribor za jelo od bronze, kontakt sa ženom koja ima menstruaciju, komunikaciju s pijanicama, kockanje, sport, širenje glasina, traženje grešaka, razgovaranja s duhovno palima, ljutnju, laganje, bilo koju vrstu seksa, napornog vežbanje ili naporni fizički rad.

Prilikom Ekadašija (uz korišćenje hrane) osim žitarica i mahunarki takođe treba izbegavati: spanać, med, patlidžan, asafoetidu i morsku so (druge vrste soli, kao što je natrijum hlorid, su dozvoljene), kao i jesti hranu u domovima drugih ljudi. Uzimanje homeopatskih lekova mogu na dan Ekadašija samo samo bolesni. Svako ko nije u stanju da posti zbog teške bolesti ili starosti, mora pronaći posebnog duhovnog čoveka i žrtvovati mu nešto. On takođe može samo slušati ili čitati o važnosti Ekadašija. Ova praksa se preporučuje kao metoda za postizanje potpunih rezultata posta.

Ako kojim slučajem propustite Ekadaši, možete ga sprovesti sledećeg dana (Dvadaši) i prestati s postom trećeg dana Ekadašija - trayodashi. Ako se lunarni kalendar poklapa s Ekadasi Dašami - desetog lunarnog dana, nema potrebe ograničevati se postom, ali ako se podudara s Dvadaši - dvanaestoga dana u mesecu, onda se taj Ekadaši naziva "čisti Ekadaši" ili Mahadvadaši i preporučujese strogo pridržavanje posta. Mahadvadaši obično nazivaju Ekadašimi.

Post Ekadaši je neophodno prekinuti 2,5 sata nakon izlaska sunca sledećeg dana, u Dvadaši. Prema hindu spisima, svako kome je više od pet godina, mora postiti na Ekadaši.

 Varijacije posta na Ekadaši po nivoima složenosti

Osnovna verzija Ekadaši posta je 'od izlaska sunca do izlaska sunca', dakle 24h. 

Produžena verzija Ekadaši posta je da završite sa ručkom dan pre posta (preskočite večeru), ne jedete ništa ceo sledeći dan i završavate post 'trećeg dana' sa doručkom, dakle preko 36 sati.


Skraćena verzija Ekadaši posta je da se toga dana posta preskoče doručak i ručak a da se za večeru tj naktam pojede malo voća i slično, izuzimajući "zabranjene" namirnice.


Ekadaši post može se sprovoditi na više načina zavisno od vaših želja i mogućnosti.  
Ovde su navedene varijacije posta na Ekadaši po nivoima složenosti. Ostvarenja su raspoređena s povećanjem kompleksnosti (svaka sledeći nivo uključuje, naravno, prethodni)

- Nemojte jesti  meso, ribu, jaja, gljive, luk, beli luk, ne piti alkohol
- Nemojte jesti  žitarice, mahunarke, zrnastu hranu (to su i kafa i čokolada, kao i mleveni zrnasti začini, kao i brašno)
- Nemojte jesti određene namirnice (cvekla, patlidžan, spanać, med, morska so)
- Nemojte jesti više od jednom
- Nemojte jesti  uopšte, samo pijte vodu
- Pijte vodu jednom dnevno
- Nemojte jesti ili piti ništa
- Nemojte jesti , piti niti spavati preko noći, celo vreme u potpunosti posvećeni duhovnoj praksi  (meditacija, tihovanje, molitva, čitanje duhovne literature...)


Najvažnije na Ekadaši - je ispoštovati prve dve stavke - 1.ne jesti meso, ribu ...i tako dalje i 2.ne jesti žitarice i mahunarke!

Ujutro na Ekadaši treba se istuširati, i tokom celog posta pokušati zadržati duh i telo u čistoći, spokoju i miru. Važno je razumeti da Ekadaši post nije samo odricanje od hrane ili određenih namirnica. Ako ovaj dan odstupite od moralnih i etičkih načela, ili se prepuštate lako razdražljivosti i ljutnji nije jako brzo, vi onda ne postite, već jednostavno ne jedete. Potrebno je podešavanje na post, inače je bolje ne sprovoditi ga na silu i naglo. Ako postite prvi put Ekadaši , nije loše ispoštovati samo prvu stavku ili čak samo čitati o Ekadašiju, te se polako pripremati za što potpunije sprovođenje sledećeg Ekadašija.

Izbegavajte tokom Ekadašija!
(Kompletan popis)

- žitarice i mahunarke
- spanać
- med
- patlidžan
- neke začine: susam, piskavicu, tamarind, senf, komorač, kardamom, crni kim, klinčić i muškatni oraščić.
- morsku so ( druge vrste soli, kao što je natrijum hlorid, su dozvoljene),
- gljive
- heljdu
- cveklu

- kukuruz
- paradajz
- paprike
- karfiol, brokoli
- lisnato povrće: zelena salata, kupus, spanać, kari i peršun
- sve što sadrži ekstrakte iz bilo kojeg zrna: prašak za pecivo, sode bikarbona, većinu bezalkoholnih pića, bombone, karamele, neke vrste jogurta i sira (zbog mogućih aditiva iz žitarica)
- ulje od žitarica ili proizvodi pripremljene na ulju od žitarica, kao npr. čips na ulju od žitarica ili mahunarki



 Proizvodi koji se mogu koristiti uvek na Ekadaši!

• bilo koje voće (sveže i sušeno), sve vrste oraha

• krompir, bundeva, tikvice, krastavac, rotkvice, papaja, limun,
avokado, masline, kokos, šećer;

• svi mlečni proizvodi (uz oprez prema eventualnom sadržaju aditiva od žitarica ili mahunarki)

Dobra koje proizlaze iz posta tokom Ekadaši dana


Po vedskim spisima :
 "onaj koji daje milostinju na prvi dan punog meseca, dobiva nagradu 100 000 puta veću nego iz konvencione ponude, i onaj koji daje milostinju na dan Sankranti (ekvinocij,ravnodnevnicu), dobija blaga 400 000 puta veće od uobičajenih. Ipak, jednostavnim postom na Ekadaši, dolazi se do svih ovih rezultata. Postom na Ekadaši postiže se isti rezultat kao i posete svetim mestima hodočašća Kuruksetri za vrijeme lunarne ili solarne eklipse. Osim toga, osoba koja vrsi post na Ekadaši postiže dobro sto puta veće nego u činjenju asvamedha-yajna. Navodi se i da je onaj koji je najmanje jedanput izvršio savršeni (potpuni) post na Ekadasi, time zaslužuje isto kao i hranjenje 1000 siromašnih svaki dan za 60 000 godina. Čovek, koji ispravno posti Ekadaši stiče blago deset puta veće od darivanja 1.000 krava Bramanu koji savršeno poznaje Vede. Imajte na umu da je osoba za hranjenje Brahmačari nagrađena deset puta više nego da je u svom domu nahranila deset dobrih Brahmana. Onaj koji daruje zemlju blagočestivom brahmanu, doseže 1 000 puta više od onog koji je nahranio Brahmačari, i 1 000 puta više nego što je korist od udaje čiste djevojke za mladog, dobro obrazovanog i pristojnog čoveka. Ali 10 puta je nagrađenije pravilno vaspitanje dece i nauk u duhovnom putu, bez očekivanja bilo kakve nagrade. Ipak, 10 puta bolje od toga, je dati hleb gladnome...To su prednosti punog poštovanja posta na Ekadaši sa čime je jednostavno nemoguće meriti ili upoređivati ​​ništa. "

"Na Ekadasi ne jedi žitarice, ne jedi žitarice, ne jedi žitarice! Bez obzira da li je osoba kšatrij, vaišija, sudra mora slediti mesečev dan Ekadaši. Time će se postići savršenstvo varne i ašrama. Čak i ako neko slučajno sledi pravila posta na Ekadaši, svi njegovi gresi bivaju uništeni i vrlo lagano dostiže vrhovni cilj, boravište Vaikunthe."

2 comments:

  1. Da li je mnogo drugačije ako smo pogrešili datum ? Tj u indiji je danas Ekadasi a za Srbiju je to bilo juce. Ako danas postim da li se ipak računa?

    ReplyDelete