Wednesday, November 23, 2016

Utpanna Ekadaši

Priča o nastanku Ekadašija iz Bhavisyottara Purane

Slava Utpanna Ekadašija je opisana u Bhavishyottara Purani u besedi Krsne Ardžuni



Šri Suta Goswami reče okupljenim mudracima i bramanima:
  "Ako čovek s verom i predanošću sluša o slavama Ekadašija i propisima koji se na Ekadaši odnose, koji su opisani od strane Krišne, on dostiže sreću u ovom životu, a u sledećem životu će se vratiti u prebivalište Višnua"

Nekada davno Krišna je objasnio slave Ekadašija i pravila i propise kojih treba da se pridržavaju svi koji poste na taj sveti dan. 

"O najbolji među bramanama, ko god sluša o poreklu i slavama, te posti na taj sveti dan izravno odlazi u prebivalište Višnua, nakon što u ovom materijalnom svetu uživa u različitim vrstama sreće."




Ardžuna jednom upita Kršnu:
 "O Džanardana, molim te, objasni mi koja blaga stiče osoba koja potpuno posti, one koja jede samo naveče ili one koja jede samo jednom u toku dana i kakvih se propisa treba pridržavati na Ekadaši?"

 Krišna odgovori: 
"O Ardžuna, na početku zime, na Ekadaši koji pada u vreme tamne četrnaestodnevnice meseca Margasirsha (novembar-decembar), čovek treba da započne post tako da da svoj zavet posta za Ekadaši. Rano ujutro na dan Ekadašija, on bi trebao dati zavet. U podne mora se očistiti, okupati se.Na Dašami, dan prije Ekadašija, treba dobro oprati zube. Zatim, za vrijeme Dašamija, neposredno pre zalaska sunca, treba večerati. Sledećeg jutra se treba zavetovati, u skladu s pravilima i propisima, te početi postiti. U podne se treba okupati u reci, jezeru ili malom jezeru. Kupanje u reci najbolje pročišćava, zatim u jezeru, dok kupanje u malom jezeru najmanje pročišćava. Ako mu nisu dostupni ni reka ni jezero ni jezerce može se okupati izvorskom vodom. 
 Nakon kupanja treba da se moli ''O Ašvakrante! O Rathakrante! O Višnukrante! O Vasundhare! O Mrittike! O Majko Zemljo! Molim te,ukloni sve posledice mojih grešnih postupaka koje sam učinio u prošlim životima da bih mogao otići u vrhovno prebivalište''. 
Nakon zavrsetka pranja i molitve treba se pokloniti Govindi s prvoklasnom hranom i cvećem. 
Za vreme posta ne treba razgovarati sa onima koji su skrenuli sa svog puta pobožnosti, s ljudima koji jedu pse, lopovima ili licemerima, kao i sa klevetnicima; onima koji obezvređuju polubogove, vedsku literaturu ili bramane; ili bilo kojom bezbožnom osobom, razbojnikom, ili onima koji pljačkaju hramove. Ako čovek razgovara ili samo vidi takvu osobu za vrijeme Ekadašija, mora se pročistiti direktnim gledanjem u sunce. Takođe, treba izbegavati spavati tokom dana i u potpunosti se treba suzdržavati od seksa.
Ekadaši za vrijeme tamne četrnaestodnevnice jednako je povoljan kao i onaj za vrijeme svetle četrnaestodnevnice.
Na Ekadaši se ne sme piti voda iz školjke, ubiti živo biće kao što su riba i svinja ili jesti žitarice i mahunarke.


Ardžuna tada upita: 
O Krišna, prema Tebi, 1000 Vedskih žrtvi ne može se meriti ni sa jednim postom na Ekadaši. Kako je to moguće? Kako je Ekadaši postao najznačajniji od svih dana?

Krišna mu odgovori: 
Ispričaću ti zašto od svih dana Ekadaši najviše pročišćava. U Satya–Yugi živeo je iznenađujuće strašan demon, Mura. Uvek je bio ljut, polubogovi su ga se bojali, porazio je čak i Indru, kralja raja; Vivasvana, Boga sunca, osam Vasua, Brahmu; Vayua, Boga vetra; i Agnija, Boga vatre. Zahvaljujući njegovoj neverovatnoj snazi svi oni su bili pod njegovom kontrolom.

Tada je Indra došao ispred Šive i rekao: Svi smo pali sa svojih planeta i sada bespomoćno lutamo zemljom. Kako se možemo osloboditi ovih nevolja? Kakva će biti sudbina nas polubogova?

Šiva mu odgovori: O najbolji među polubogovima, otidi do prebivališta Višnua, koji leti na Garudi. On je Jagannatha, On je Gospodar univerzuma i njegovo utočište, i On štiti sve duše koje su mu se predale.

Krišna nastavi: 
"O Ardžuna, osvojitelju bogatstva, nakon što je Indra čuo te reči , pošao je, zajedno sa ostalim polubogovima, do prebivališta Jagannathe, cara univerzuma i zaštitnika svih duša."

Indra, car nebesa, okružen polubogovima, obratio se Vrhovnom Bogu sa sledećom molitvom: 

"O Gospodaru svemira, o Svevišnja Božanska Osobo, o Vrhovna Ličnosti Boga, mi se sa poštovanjem klanjamo Tebi. O Madhusudana (ubojico demona Madhua), molimo Te zaštiti nas. U strahu od demona Mure, mi polubogovi došli smo Tebi, pruži nam utočište. Ti si najviše utočište, i otac i majka svih i svakog. Ti stvaraš, održavaš i razaraš sve. Ti si dobrotvor zemlje, neba i cele materijalne tvorevine.
 Ti si Brahma,Višnu i Šiva. Ti si gospodar i uživatelj svih žrtava, askeza, hvalospeva i onih koji su ih čine i uznose. U sva tri sveta, sa svim njihovim živim bićima i neživim predmetima, nema ničega čiji Ti nisi vlasnik i ničega što nije pod tvojom kontrolom.Ti si vrhovni pomagatelj svih polubogova, jedino nam Ti možeš doneti mir. Ti si zemlja, nebo i svemogući dobročinitelj.
    
O, Bože! O Svevišnja Božanska Osobo! Gospodaru polubogova! O zaštitniče duša, posvećenih Tebi! O vrhovni mističe! Nekada su polubogovi bili lišeni svog nebeskog kraljevstva i izgnani demonima. Oni su u strahu pali pred Tvoja lotosova stopala, tražeći da ih zaštitiš. O Gospodaru svemira! Mi smo izgubili  kraljevstvo nebesko i pojavili se na zemlji gde smo uronili u bezdan boli. Molimo te,budi zadovoljan s nama. Ti si vrhovni pomagatelj svih polubogova, jedino nam Ti možeš donijeti mir."


Krišna nastavi:

Čuvši Indru i ostale polubogove, Višnu, Vrhovna Božanska Osoba upita: 

"Koji demon posjeduje toliku moć obmane da može poraziti sve polubogove? Kako se zove i gde živi? Od koga dobija snagu i utočište? Reci Mi sve, O Indra, i ne boj se."

Indra odgovori:
" O Bože nad bogovima, o Ti koji nadvladavaš strah u srcima podanika, o Ti koji si toliko milostiv prema svojim vernim slugama, O spasitelju predanih! Razjareni demon iz po imenu Nadidžangha koji je izazvao polubogovima bezbrojne nevolje, pojavio se u bramanskoj porodici. Užasno je  strašan i odlučio je, u potpunosti, uništiti polubogove. Rodio mu se sin, koji se zove Mura i koji je snažan kao njegov otac. Murin glavni grad je Čandravati, i iz njega je užasno zao i snažan demon Mura osvojio celi svet i pokorio sve polubogove. Isteravši polubogove iz njihovog rajskog kraljevstva on se nastanio tamo. On je preuzeo pozicije Indre – kralja raja; Agnija – boga vatre, Yame – gospodara smrti, Vayua – Boga vetra, Ishye, Varune – boga vode... Takođe je počeo emanirati svetlo poput Boga sunca i upravljati oblacima. Nemoguće ga je poraziti. Čak i ujedinjeni, polubogovi ga nisu mogli svladati. O Višnu, molimo Te, ubij tog demona i zaštiti polubogove."

Čuvši te Indrine reči Višnu se veoma razljutio na one koji su tlačili polubogove i rekao: O moćni polubogovi, svi se zajedno uputite prema Murinom glavnom gradu, Čandravati. Ohrabreni polubogovi, na čelu s Višnuom, krenuše prema Čandravati. 


Kada je Mura vidio polubogove, počeo je rikati zajedno sa bezbrojnim mnoštvom drugih demona, koji su u rukama držali blistavo oružje. Silno naoružani demoni napali su polubogove. Kad su počeli napadati na Višnua koji u svojim rukama drži mač, disk i toljagu, On je odmah savladao hiljade demona. Iako je Višnu lako porazio sve demone, nije mogao poraziti demona Muru. Bez obzira na oružje koje je koristio Višnu, a sve uzalud. Mura je svojom mističnom moći odbijao svako oružje koje je Višnu potegao na njega. Ustvari, demon je udarce oružja osećao kao udarce cveća. Kad je Višnu video da ne može poraziti demona svojim mnogobrojnim oružjem – niti onim koje baca niti onim koje drži – nasrnuo je na demona golim rukama, koje su bile snažne kao železna toljaga. 
Višnu se tako borio s Murom 1000 božanskih godina i tada je, očigledno umoran, otišao na Badarikašram. Tamo je Višnu -Yogesvara, najbolji od svih yogija, car univerzuma, ušao u predivnu pećinu zvanu Himavati, da se odmori. Pećina je bila široka 96 milja a imala je samo jedan ulaz. Višnu je ušao u nju i zaspao. Demon ga je, naravno, sledio u pećinu, i videvši ga da spava, u sebi je rekao: ''Danas ću ubiti ubojicu svih demona, Harija.''
Dok je bezbožni Mura tako razmišljao, Višnuovog tela se manifestirala mlada devojka veoma sjajnog lica. Ugledavši je, Mura se naoružao i počeo boriti s njom, ali jako se iznenadio kada je shvatio da se bori s njom bez prestanka. Kralj demona se pitao: ''Ko je stvorio ovu ljutu, strašnu devojku koja se tako snažno bori protiv mene, kao da me gađa munjama?'' i nastavio se dalje boriti s njom.
Iznenada blistava Boginja smrska sva Murina oružja te ga istog trena zbaci iz kočije. Tad on golim rukama navali na nju, a ona kad ga je videla kako dolazi -ljutito mu odsječe glavu. Tad demon napokon pade na tlo i ode u Jamaradžino prebivalište. Ostali Višnuovi neprijatelji, prestrašeni i bespomoćni, pobegoše u podzemni svet, Pataloku.

Tada se Višnu probudio i vidio mrtvog demona ispred sebe, kao i devojku sklopljenih ruku koja kleči pred Njim. Njegovo lice pokazivalo je Njegovu iznenađenost, tada Car univerzuma reče: ''Ko je ubio ovog pokvarenog demona? Lako je porazio sve polubogove, Gandharve, čak i samog Indru, zajedno s njegovom pratnjom. Ko je toliko moćan da me zaštiti nakon što sam otišao s bojišta i zaspao u ovoj pećini?''
Devojka progovori: Ja sam ubila ovog demona nakon što sam se pojavila iz Tvog transcendentalnog tela. Kada Te je video kako spavaš hteo Te je ubiti. Shvatajući patnje koje nanosi u sva tri sveta, ubila sam tog zlog nitkova i tako oslobodila straha sve polubogove. Ja sam Tvoja slavna Maha-Šakti, Tvoja unutrašnja snaga, koja uteruje strah u srca tvojih neprijatelja. Ubila sam ovog zastrašujućeg demona kako bih zaštitila sva tri sveta.

Višnu odgovori: O bezgrešna, veoma sam zadovoljan što vidim da si baš ti ubila ovog kralja demona. Tako si polubogove učinila radosnim, sretnim i punim blaženstva. Zato što si ugodila polubogovima u sva tri svijeta, veoma sam zadovoljan tobom. Zatraži što god želiš od Mene.

Devojka reče: O Višnu, ako si zadovoljan sa mnom i želiš me nagraditi, daj mi moć da oslobodim greha svakoga ko posti na ovaj dan. Želim da polovinu zasluga dobije onaj ko za vreme Ekadaši posta jede samo uveče (jela koja ne sadrže žitarice i mahunarke), a drugu polovinu zasluga neka dobije onaj ko za vreme posta jede samo u podne. Takođe, neka onaj ko se u potpunosti pridržava Ekadaši posta na dan moje pojave ode u prebivalište Višnua nakon što milijardu kalpi uživa sve vrste zadovoljstva u ovom svetu. To je želja koju želim da mi ispuniš. Bez obzira da li se neko u potpunosti pridržava Ekadaši posta, jede samo uveče ili samo u podne, molim Te, nagradi ga religioznim obeležjima, bogatstvom i na kraju ga oslobodi.

Vrhovna Božanska Osoba Višnu reče:
O najbezgrešnija devojko, to što si tražila biće ti ispunjeno. Svi koji budu postili na ovaj dan će postati slavni u sva tri sveta i na kraju će doći i zauvek ostati sa Mnom u Mom prebivalištu. Zato što si se, Moja transcendentalna moći, pojavila jedanaestog dana opadajućeg mjeseca, zvat ćeš se Ekadaši. Ako osoba posti na Ekadaši, ja ću spaliti sve njene grehe i smestiću je u moje transcendentalno prebivalište. Ovo su dani, rastućeg i opadajućeg meseca, koji su Mi veoma dragi: Tritiya (treći dan), Asthami (osmi dan), Navami (deveti dan), Čaturdasi (četrnaesti dan), a naročito Ekadaši (jedanaesti dan).
Milost koju neko stekne posteći na Ekadaši, veća je od bilo koje milosti stečene na neki drugi post ili odlaskom na hodočašće, čak je veća od one koja se stiče davanjem milostinje bramanima.
Davši devojci njene blagoslove, Višnu je iznenada nestao. Od tada je dan Ekadašija postao najmilostiviji i najpoznatiji dan u celom univerzumu. 


" O Ardžuna, ako osoba pravilno slavi Ekadaši, ubijam sve njezine neprijatelje, dajući joj najviše odredište. Ustvari, ako osoba slavi ovaj veliki Ekadaši, na bilo koji od propisanih načina, uklanjam sve prepreke na njenom duhovnom putu i dajem joj savršenstvo u životu. Tako sam ti, o Ardžuna, opisao poreklo Ekadašija, dana koji trajno uklanja sve grehe. Ustvari, to je najpovoljniji dan za oslobađanje od svih grehova, a nastao je da bi pomogao svima u univerzumu da dostignu savršenstvo."

Ne treba praviti razliku između Ekadašija rastućeg ili opadajućeg meseca; oba treba slaviti i ne treba ih razlikovati od Maha-Dvadašija. Ko god da posti na Ekadaši treba znati da ne postoji razlika između ta dva Ekadašija, jer oba sadrže iste tithije.Ko god potpuno posti na Ekadaši, pridržavajući se pravila i propisa, dostići će vrhovno prebivalište Višnua, koji leti na Garudi. Blaženi su oni koji obožavaju Višnua i provode vreme proučavajući slave Ekadašija. Onaj ko se zavjetuje da neće jesti ništa na Ekadaši nego da će jesti tek drugi dan stiče istu milost kao onaj ko izvodi žrtvovanje konja, u to nema sumnje. Na Dvadaši, dan nakon Ekadašija, osoba treba moliti, o Pundarikakša, o lotosooki, sad idem jesti. Molim Te, zaštiti me.
Za vrijeme Ekadašija mora se izbegavati spavati tokom dana, jesti u tuđoj kući, jesti više od jedanput, imati polne odnose, jesti med, jesti iz bronzanog posuđa, jesti urad-dal i premazivati telo uljem. Čovek se mora odreći ovih osam stvari na Ekadaši. Ako želi razgovarati s osobom koja je van svih kasta mora se pročistiti jedući lišće Tulasija ili amalaki voće. Od ponoći Ekadašija do svitanja Dvadašija, osoba se treba kupati, obožavati Višnua i izvršavati pobožne aktivnosti, uključujući davanje milostinje i paljenje žrtvene vatre.
Ako se osoba nađe u teškim okolnostima zbog kojih ne može pravilno prekinuti Ekadaši post na Dvadaši, najprije treba popiti vode a nakon toga može bez da zgreši jesti. Oni koji slušaju o ovoj temi biće uzdignuti na Višnuove planete. A onaj ko čuje barem jednu izreku o slavama Ekadašija oslobađa se velikih grehova.

No comments:

Post a Comment