Sunday, June 21, 2015

Žena koja ispunjava svoje dužnosti


Žena, koja ispunjava svoje dužnosti postaje nepobediva - sve njene želje se ispunjavaju ; njen suprug ispunjava bilo kakvu njenu molbu, njena lepota ne poznaje granice...



Vede kažu : "Usluživati svog muža, uvek biti blagonaklona prema njemu, jednako dobro se odnositi prema  prijateljima i porodici muža i pratiti zavete svog muža " - ovo su četiri principa koji ženu odlikuju kao čestitu.





Čestitost i poslušnost 

Čestitost tj celomudrenost je osnova ženskog znanja za porodični život i obuhvata spektar osobina :

Žena ne bi trebalo da bude zahtevna - to znači da ona treba da bude zadovoljna u svim okolnostima. Njen muž, zavisno od svog cilja i svoje životne naznačenosti, vodi ovakav ili onakav način života, a žena mora da bude zadovoljna uslovima života, jer ove uslove joj je stvorio njen muž. To će biti manifestacija njene ljubavi i čestitosti.

Žena treba da bude vešta u vođenju domaćinstva. Žena želi da zadovolji svog muža, i zato stvara prijatnu atmosferu u kući. Neke žene žele da zadovolje sve ljude, tako da provode većinu vremena van kuće. S druge strane, žena koja želi da zadovolji prvenstveno svog muža stvara u kući savršen red, kako bi i o sebi i o svom mužu stvorila pristojan utisak.

Žena treba da bude u potpunosti upoznati sa verskim principima i ritualima. Religioznost je zalog mirnog porodičnog života i žena treba da održava bar minimalni nivo bogosluženja kod kuće. Žena mora biti veoma brižljiva i čista u tom pogledu.

Žena treba uvek da bude blagonaklona prema svom mužu. Ovaj odnos je sličan odnos majke prema detetu: njeno dete je uvek dobro i voljeno - majka uvek voli svoje dete bezuslovno. To važi i za muškarce - ako ima ženu, onda ne treba da razmišlja o drugim ženama. Reči Vedskih mudraca da  "žena treba biti spremna da u svemu prati svog muža, deleći sve njegove težnje i principe, i onda će njihov život biti srećan", najbolje otkrivaju suštinu ovog principa - čestitosti i poslušnosti.

Poslušnost i predanost njegove žene izaziva kod njenog muž želju da se brine o njoj. Ovo je posebno izraženo za vreme trudnoće i podizanja dece : zavisnost žene od muža je povećana , ali ako ona nije bila lojalna i predana pre , onda će osetiti posledice svog ponašanja - hladnoću i ravnodušnost njenog muža. U tom slučaju, uspostavljanje poslušnosti i predanosti će biti veoma teško. Zbog toga poslušnost, predanost i odanost treba da roditelji vaspitavaju kod svojih kćeri još od ranog detinjstva - to je zalog za budućnost da će budući muž brinuti o njihovoj kćeri.

Po svojoj prirodi, žena teži čulnim zadovoljstvima. Ali, bez poslušnosti i predanosti muž teško da će želeti da daje poklone ili da ispunjava hirove nemirnog uma svoje žene. Muškarci su po svojoj prirodi spokojniji i mogu  biti u potpunosti zadovoljni i veoma jednostavnim životom, dok je ženi potrebna raznovrsnost koju joj muž može obezbediti, ali za to treba da bude prirodno predana. Naravno, žena to ne treba da postavi kao pogodbu ili ucenu - to ne donosi rezultate.

U današnje vreme, žene se retko kad usklađuju sa voljom svog muža, pa je porodični život uvek pod pretnjom raskida, većinom zbog nakupljenih sitnica. Spokojstvo i harmonija u porodici počinje sa odanošću i poslušnošću supruge.

Na Zapadu ljudi smatraju da ovakav pristup usađuje u ženu robovski mentalitet. Ali u stvari nije tako - ovo je način na koji žena može da osvoji srce njenog muža, bez obzira koliko on bio nervozan ili teškog karaktera. Dovoljno je setiti žena - kraljica muških srca, kao što su Cezarova Kleopatra ili Napoleonova Žozefina.

No comments:

Post a Comment