Sunday, January 18, 2015

Suština ženskog principa



U Vedama  ne postoji tvrdnja da žene trebaju da ostaju kod kuće.Žena ne bi trebala zaradjivati novac. To je činjenica. Nije dužnost žene da radi za novac ili da ide na posao. To treba da čini muškarac. Žena se može baviti aktivnim društvenim delovanjem.
Vrlo svetao primer je Draupadi, koja je bila kraljica, imperatorka. Njen suprug, Maharaja Yudhisthira – kralj, nije znao koliko je zlata u njegovom kraljevstvu, koliko konja. No, Draupadi je znala sve konje, sve slonove. Bila je ministar saobraćaja, znala sve o putevima. Bila je ministar poljoprivrede, znala je koliko ima useva, koliko letine. Bila je ministar zdravstva. Bila je prava vedska supruga i to – veoma primerna.
Ona se bavila privredom u celoj kraljevini, jer je gledala na svoju zemlju kao na svoju porodicu. Ona je bila majka svoje zemlje , samo je njena porodica bila mnogo veća od porodice prosečne žene. Ona se time bavila i to nije bilo za osudu, budući da je to u skladu sa njenom prirodom.
Žena bi trebala delovati u skladu sa svojom prirodom. Dakle, ako želi činiti nešto aktivno, ona može to činiti, ali ne za novac. Jer kada se uključi faktor novca, njena se kreativnost zaustavlja. Ženski princip se  završava tamo gde počinje novac. U tom trenutku kod nje započinje trgovina i kreativnost biva zatvorena.Žena ne možeroditi dete za novac, budući da je majka nesebična.
Ovaj ženski princip - nesebičnost,je čista ljubav. I sve ono što ona radi mora činiti kao majka. Novac donosi muškarac. Žena može zaraditi novac, ali to je ne motiviše.







No comments:

Post a Comment