Monday, January 26, 2015

Ženska askeza



Glavni ženski asketizam nije post, nije nikakav zavet ćutanja, niti kaljenje. To je muški asketizam. Ženama bavljenje muškim askezama neće doneti korist. Ženski asketizam je poslušnost, poniznost, marljivost, ljubaznost,davanje ljubavi, strpljenje. Da li je to ženama teško ili lako pada? Lako bez problema. Da li žena ustaje rano teško ili lako?Ako želi - lako, ako ne želi - teško. Sve što žena želi lako postiže, jer je takva njena priroda. Želi li da uradi nešto - to će učiniti.

Najveća ženska askeza - je biti žena, razvijanje svoje ženstvenosti, negovanje svoje ženske energije, deljenje te energije sa svojom porodicom, stvaranje harmonije oko sebe, a pre svega u sebi.

Pokušajte ovo :

1. Govorite kao prave žene - meke i prijatne reči...

2. Izgledajte kao prava žena - nosite žensku odeću : haljine, suknje i vesele boje, pristojnu, ali modernu i lepu odeću. Hodajte meko, kao da klizite.

3. Osećajte se kao prave žene - kultiviše u sebi najbolje ženske osobine - poslušnost, ljubaznost,dobrotu,brigu...

4. Postupajte kao prava žena - mudro, strpljivo...

5. Bavite se ženskim poslovima : vezom,ručnim radom, kuvanjem ...

Potrebno je uložiti izvestan trud u ovo, ali na plodove takvog poduhvata nećete dugo čekati.Veoma je važno za svaku ženu da ume da govori lepo i dostojanstveno. Čak i gorku istinu - samo lepim rečima. A mi smo naučene da govorimo s neba pa u rebra. Nažalost, nismo učili ovo ni u široj porodici, ni kod kuće. Ne uče nas da govorimo na lep način, već je u krvi da žene kritikuju i osuđuju.

Važna veština žene i supruge je sposobnost da budemo zadovoljne onim što imamo. Nažalost, češći je slučaj da nesrećne i nezadovoljne žene , naprotiv, zagorčavaju sebi i svojim voljenima život.Treba  biti u stanju fokusirati se na muža i investirati samo u njega svu svoju veru i energiju (bez upoređenjivanja svog muža sa drugima ). Tada muškarac kreće uzlaznom linijom.

1 comment: