Wednesday, October 12, 2016

Pašankuša Ekadaši - 12.oktobar.2016.

Pašankuša (Papankuša) Ekadaši 12.10.2016.


Kako pravilno sprovesti Pašankuša Ekadaši post?


Oni koji smatraju da im teško sprovesti Ekadaši u skladu sa svim pravilima ili nisu još upoznati sa Ekadaši postom, mogu da jednostavno gladuju, tj da isposte suvi post, ili post na vodi.

Ekadasi počinje od izlaska sunca i traje do izlaska sunca sledećeg dana, ali je bolje započeti ne kasnije od brahma-muhurta (96 minuta pre izlaska sunca).

Vreme izlaska iz Ekadašija, prekida posta - obično je nekoliko sati nakon izlaska sunca, ali postoje i odstupanja, izuzeci kada je vreme kada je prestanak Ekadaši ograničen na 20-30 minuta.


Pravilni prekid Ekadaši posta: u određeno vreme (par sati nakon izlaska sunca sledećeg dana) potrebno je pojesti vrlo malo nečega što je napravljeno od žitarica, npr komad hleba, keks ili slično.


Kako najbolje sprovesti Ekadaši?


Na Pašankuša Ekadaši uvek se prvo mora okupati, ili istuširati a zatim dati neku milostinju i obavljati druge povoljne, bogougodne aktivnosti, po svojim mogućnostima. Naročito je povoljno činjenje aktivnosti vezanih za 5 osnova darme.

Na ovaj dan, treba izraziti ljubav, poštovanje, zahvalnost Padmanabha Višnuu, iz čijeg pupka izrasta lotos, u skladu s pravilima i propisima. Na taj način, svatko ko praktikuje Pašankuša Ekadaši će doći do svih nebeskih užitaka, ispunjenja želja, a na kraju, do oslobođenja.

Nakon sprovođenja Pašankuša Ekadašija tokom dana, za još jači efekat posta i čišćenje i fizičkog i mentalnog i astralnog tela treba ostati budan noću (12/13 okt.).

Najbolje je sprovesti Ekadaši jedući samo čisto povrćna i/ili voćna jela, sokove  ili vodu, veoma je važno izbegavati hranu u čiji sastav ulaze žitarice i mahunarke (npr. hleb, peciva, knedle, čorbu od graška, jela u čiji sastav ide vanilija, mleko sa dodatkom aditiva od žitarica i mahunarki , sojino mleko, gazirane sokove i neprirodne sokove, kvas i slične napitke od žitarica, testenine ... )

"Čisti" ili "potpun" Ekadaši je suvi post , bilo kada je čovek posti u potpunosti, pa čak i ako posti samo na vodi. To je teži način posta od prethodnog, ali u ovom slučaju rezultat je maksimalno, i ne treba se zamarati činjenicom šta je dozvoljeno jesti .

Šta je jedinstveno u vezi Pašankuša (Papankuša) Ekadašija?


Po vedskim spisima (Brahma-vaivarta Purana) :


Izražavanje poniznog poštovanja Višnuu , koji sedi na Garudinim leđima, mogu se postići iste prednosti, koje se postižu vršenjem velikih askeza dugo vremena  i potpuna kontrola nad čulima;
Poštovanjem Ekadašija i izražavanjem poštovanja Svevišnjem oduzimaju se svi naši gresi, svaka osoba može izbeći pakao, čak i ako ima mnoštvo grehova;
Koristi koje se tako teško dosegnuti od hodočašćima stiču se lako pevajući imena Gospodina Višnua ( saglasno vedama tj Šrimad Bhagavatam, Višnu - Puruša je inkarnacija ekspanizije četvrtine Krišne) . I svako ko peva sveto ime Rame, Višnua, Janardana i Krišne - posebno na Ekadaši - nikada neće videti prebivalište Yamaraja (Yamaraja upravlja paklenim planetima, ili, jednostavno rečeno, paklom..).


Jednostavnim postom na Ekadaši, možete dobiti puno više od svega navedenog i najvažnije - oslobođenje od materijalnog sveta, a uz to se također postiže i oslobođenje:

10 generacija njegovih predaka s majčine strane,
10 generacija predaka s očeve strane i 

10 generacija predaka sa ženine strane


Na ovaj dan treba obožavati Padmanabha (lotosolikog pupka) Višnua  u skladu s archana viddhijem (naredbama), čime se mogu doživeti svi božanski užici koji se mogu osetiti na rajskim planetama, i na kraju dostići oslobođenje.

Nudeći poštovanje Višnuu koji leti na Garudinim leđima može se dostići dobrobit jednaka onoj koja se stiče vršenjem velikih askeza dugo vremena i potpuno ovladanim čulima. Čak ako je neko počinio neopisivo odvratan greh, može se osloboditi paklenih kazni odavajući počast postom na Pašankuša Ekadaši.

Odajući počast Višnuu, na ovaj dan stiče se dobrobit velika kao da smo obišli sva sveta mesta na ovom svetu. Odavanje počasti Višnuu (Višnjem, SveVišnjem) i post na ovaj Ekadaši daje, po vedskim spisima, blago da osoba koja se pridržava ovog posta nikada neće videti prebivalište gospodara smrti, Yamaraje, niti će onaj koji posti na ovaj ekadaši videti podzemne svetove.

Milost dobivena žrtvovanjem stotinu konja i žrtvovanja Rajasuya nije jednaka ni 1/16 milosti koju osoba stekne posteći na ovaj Ekadaši. Ustvari, u sva tri sveta nema veće dobiti od posta na ovaj dan i ništa nije povoljnije i ne može pročistiti od greha kao ovaj Ekadaši, dan Višnua Padmanabhe lotosovog pupka.

"Ko želi dostići oslobođenje, uzdizanje na rajske planete, dobro zdravlje, lepu ženu, zdravlje, bogatstvo i izobilje žita , bio on dete, mladić ili starac ,treba postiti na ovaj Pašunkuša Ekadaši."

"nakon sleđenja Ekadašija tokom dana, osoba treba ostati budna celu noć nastavljajući i dalje biti zaokupljena služenjem Višnjem – zahvaljujući čemu će lako dostići Vrhovno prebivalište Višnua, i ne samo to, nego će 10 generacija njegovih predaka s majčine strane, 10 generacija predaka s očeve strane i 10 generacija sa ženine strane biti oslobođeni samim pridržavanjem posta na ovaj Ekadaši. Svi ovi preci poprimit će svoj izvorni, četveroruki transcendentalni oblik ... i doleteće u duhovno kraljevstvo na leđima Garude, velikog neprijatelja zmija. Ovu dobrobit stiču svi koji jedanput ispravno ispoštuju post Papankuša Ekadaši."

".. čak i dete, mladić ili starac posteći na ovaj Ekadaši može se osloboditi greha i osloboditi se patnji grešnog rođenja. Svi oni koji poste na ovaj Ekadaši oslobađaju se svih grehova ... Svi koji daruju zlato, susamovo seme, plodnu zemlju, krave, žitarice, pitku vodu, kišobran ili par cipela na ovaj povoljan Sveti dan, nikada neće posetiti Yamarajino prebivalište, koji uvek kažnjava grešnike."

"... Ni Ganges, Gaya, Kaši, ni Puškar, pa čak ni sveto mjesto Kuruksetri ne može osigurati takve pogodnosti kao Papankuša Ekadaši ."

No comments:

Post a Comment