Thursday, February 12, 2015

Deca iz Varne Brahmana



Varna Brahmana (sveštenika, naučnika, mudraca ) predstavlja glavu društva,njegov mozak.

Prirodne sklonosti Varne Brahmana: milosrđe, pravednost,mudrost,nesebičnost, čistoća, odanost istini, odvojenost od materijalnih dobara, ljubav prema učenju i poučavanju drugih.

Obaveze koje proističu iz Varne kojoj pripadaju i navedenih sklonosti : da žive skromno u materijalnom pogledu, uče ljude duhovnom i materijalnom znanju, da nikad ne lažu, da čine obrede i rituale koje nose korist ljudima i društvu.

Deca koja pripadaju Varni Brahmana su po pravilu veoma sposobna i streme znanju, nauci, knjigama i mističnim sposobnostima. Vremenom, uz pravilno vaspitanje i obrazovanje, iz njih izrastaju naučnici, sveštenici ( istinski duhovni vodiči), pronalazači, duhovni učitelji i slično. Ova deca imaju tendenciju ka upoznavanju istine i daju to znanje i drugima. Oni žele od detinjstva da nešto izučavaju, slušajte pažljivo šta oni kažu. Za ovu decu je najvažnije da shvate smisao i suštinu. Oni su zabrinuti i osećaju nezadovoljstvo ako nešto ne razumeju, pa su često su zamišljeni. Glavne karakteristike ovih ljudi su časnost i poštenje. Nepotkupljivi su. Ako dete nema integritet i potkupljivo je, to je siguran znak da pripada drugoj Varni.

Ova deca imaju sklonosti znanjima o raznim naukama, vole da čitaju knjige. Mnogo razmišljaju. Po prirodi su veoma pažljivi i osetljivi. Znaju kako da saslušaju druge i slušaju savete odraslih. Nastava, studije, nauka i čitanje knjiga im je interesantnije od zabave, diskoteka , izlazaka. Vole da se osame. Studiozni, marljivi. Obično započeti posao dovrše do kraja. Zahtevni i prema sebi i prema drugima.
Vole da sistematizuju znanja da bi ih onda lakše objasnili drugima. I u velikoj količini informacija će uvek pronaći suštinu,najvrednije i najvažnije. Neguju sposobnosti u svrhu da pomognu ljudima.
Odevaju se pažljivo, ali ne jure modu. Normalan apetit, ali jedu neredovno. Čak i dok jedu prepuštaju se razmišljanjima.
Slažu se sa svojim vršnjacima, ali nemaju mnogo prijatelja. Kada je potrebno izbore se za sebe, ali ne vole da se bore, jer ne žele da prouzrokuju patnju drugima. Za njih nije tako jednostavno da udare čoveka.
Imaju tendenciju da se uključe u neku vrstu sporta, ali  ne postižu velike rezultate u sportu.
Izdržljivi su i ,ako je potrebno ,mogu izdržati glad i hladnoću, kao i razne neprijatnosti.
Poštuju starije. Nastavnici ih vole. Zahvaljujući širokom znanju u visokom obrazovanju brzo postaju ugledni ljudi.


Kako pravilno vaspitavati dete iz Varne Brahmana
Roditelji treba da imaju veoma visok nivo duhovnosti, inače će im biti teško da shvate dete Brahmana. Ako im je teško da to sami urade - moraju detetu obezbediti vaspitanje od strane mudrog čoveka iz Varne Brahmana.
To može biti jedan od rođaka ili osoba poštovana u zajednici i duhovno zrela osoba. Pod vođstvom takvog mentora dete će dostići  veliki uspeh. Važno je da u porodici vlada atmosfera ljubavi, dobrote, poštenja i skromnosti. Dobro je da roditelji sa detetom od detinjstva čitaju svete spise, ohrabrujući ih da razmisle, da objasne zakone univerzuma, da nauče dobre odnose sa ljudima. Dajte detetu priliku da čita knjige, obezbedite mu pristup informacijama.

Glavna stvar, najvažnija , je da se u dete usadi ljubav prema Bogu i celom okružujućem svetu, da obrazujete i negujete u detetu uzvišena osećanja i osećaj lepote. Takvo dete treba tretirati s poštovanjem, i ići u korak s njegovim mislima.

 Dete brzo bira svoj delokrug rada, što se može vremenom promeniti. Ako vidite da dete ima tendenciju ka upravljanju, znači da je na prelasku iz Varne Kšatrija (u smislu evolucije svesti) i kada stvari stagniraju, oslanja se na provereni i pouzdani model uticaja na ljude.
Negujte njegov smisao za lepo - u odnosima prema ljudima, lepoj muzici, lepoti prirode, razumevanju sebe i Boga. Učite ga ličnim primerom. Takvo dete najbolje razume i prihvata kroz dobar odnos, tada ceni ljubav i poštuje roditelje. Odnosi treba da budu prijateljski i nežni. Prema  detetu Brahmanu treba postupati pažljivo,  poštovati njegove misli, aspiracije. Ne silite, inače dete će vam se snažno suprotstaviti. Omiljene igračke dece Brahmana su knjige i obrazovne igre. Rano nauče da čitaju i pišu.
Pri pravilnom vaspitanju iz dece ove Varne izrastaju sveštenici, naučnici, lekari, duhovni učitelji...

No comments:

Post a Comment