Friday, February 6, 2015

Deca iz Varne Vajšija



Varna Vajšija ( trgovaca,domaćina,zemljoposednika) predstavlja telo društva, osnov njegovog materijalnog prosperiteta i stabilnosti.
Prirodne sklonosti Varne Vajšija: sposobnost da se bave biznisom i stvaraju kapital.
Obaveze koje proističu iz Varne kojoj pripadaju i navedenih sklonosti : da stvori bogatstvo i troši ga na dobra dela.

Deca iz Varne Vajšija imaju tendenciju da se realizuju u oblasti materijalnog i profita. Od ranog detinjstva, oni pokazuju svoju urođenu sposobnost da imaju i umnogostruče novac.Oni već u okruženju vršnjaka stvaraju odnose od kojih će imati korist. Vole ekonomske igre, ova deca brinu o svom domu, o porodičnom prosperitetu. Oni ne troše novac, već naprotiv, stalno razmišljaju o tome kako da ga umnože. Takvoj deci roditelji treba da obezbede džeparac, inače deca počinju da traže načine da dodju do novca. Ne plašite se, kada ovakvo dete uči da barata novcem, neće ga gubiti. Deca Vajšije često jednostavno sakupljaju novac i raduju se kada imaju svoju ušteđevinu. Imaju tendenciju da prikupljaju, da budu na visini zadatka u bilo kom poslu, i streme dobitku u bilo kom obliku. Kada odrastu, uglavnom se bave trgovinom i ekonomskim aktivnostima. Glavna karakteristika koju treba da razvijaju - je darežljivost i velikodušnost prema ljudima.

 Dete Vajšija nije ništa manje nadareno i inteligentano nego deca Kšatrije i Brahmani. Njihov talenat je sposobnost da stvore i organizuju novac,materiju. Materija je takođe energija i  to veoma važna.Dete neće postati dobar Kšatrija (Vitez) niti Brahman, ukoliko pre toga ne postane dobar domaćin.
Dečaci i devojčice Vajšije vole da komuniciraju. Lako ostvaruju kontakte sa drugim ljudima. U društvu svojih vršnjaka ponašaju se lako, opušteno i prirodno. Nisu posebno zainteresovani za sport, mada ponekad vežbaju radi  formiranja dobre figure. U ishrani preferiraju sve vrste delikatesa. Oblače se moderno i upadljivo. Učenje ih ne privlači mnogo, ali uče ako ih to vodi prestižnoj diplomi. Lako shvataju i imaju afiniteta prema ekonomskim naukama.

Kako pravilno vaspitavati dete iz Varne Vajšija

Vaspitavati dete sa razumevanjem i poverenjem. Ljubaznost i velikodušnost treba da zauzmu važno mesto u vaspitanju, jer u suprotnom će dete izrasti kao zloban i pohlepan čovek. Učite ga ekonomisanju i štednji, kupite mu kasicu-prasicu, objašnjavajte mu novcu, prosperitetu, naučite da ga koristi novac kako za sebe tako i za druge. Naučite ga da se ne plaši novca, da bi dete vremenom shvatilo kako lako upravljati velikim protocima novca. Objasnite mu da su on i svet  jedna celina, da je to zatvoren sistem, tako da mora da ulaže kako bi dobio nešto za uzvrat. Učite ga odgovornosti, pravednosti i zahvalnosti.
Učenje da rukuju novcem je njihovoj prirodi,  ali mora im se objasniti kako pomoću novca mogu doneti korist i narodu. Pošto su budući  organizatori posla, treba obratiti pažnju na razvijanje njihovih organizacionih sposobnosti, sposobnosti upravljanja i vođenja računa o ljudima. Kod dece Varne Vajšija treba negovati poštenje i odgovornost, i poštovanje prema prirodi i svim živim bićima. Uz pravilno vaspitanje ova deca odrastaju u uspešne privrednike različitih nivoa.

No comments:

Post a Comment